Bugün
Sağlık
21 Haziran 2023 - 15:57

Kıl Dönmesinden Ameliyatsız Kurtaran Yöntem !

21 Haziran 2023 - 15:57

Erkek veya kadın fark etmeksizin tüm insanlarda görülebilen kıl dönmesi, vücudun her yerinde görülebilen bir hastalıktır

TAKİP ETTAKİP ET

Normalde çıkması gereken yerden çıkamayan kıllar tekrardan vücuda döner ve o bölgenin iltihaplanmasına neden olur. 

Kıl Dönmesi Nedir?

Erkeklerde kıl dönmesinin sık rastlandığı bölgelerden birisi yüzdür. Özellikle sık sakal tıraşı olan erkeklerin yüzlerinde kıl dönmesine sıkça rastlanır. Sakalları gür olan erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kadınlarda ise bacaklarda ve genital bölgede kıl dönmelerine rastlanır. Ancak erkeklere oranla kadınlarda daha az görülür. Bu da vücutta bulunan kıl miktarıyla doğru orantılıdır. 

Tıraş edilen veya ağda yapılan bölgede daima kıl dönmesi oluşma riski vardır. Bu eylemlerden kaçınmak kıl dönmesi riskini azaltabilir ancak iş hayatı ve günlük rutinler dolayısıyla bu pek mümkün değildir. 

Kıl dönmesi, tıbbi olarak ölü bir derinin gözenekleri tıkaması dolayısıyla kılın vücudun içine doğru uzamasına denir. Bunun haricinde doğal olarak kıvırcık olan kıllar veya saçlar kısa kesildikleri takdirde geri dönüp deride delik açarak yine vücudun içine doğru uzayabilir. Bu nedenlerin tümü kıl dönmesine yol açar. 

Erkeklerde ve kadınlarda bacaklarda sıklıkla kıl dönmesi görülür. Kadınların bacaklarına ağda yapması bu durumu tetikler. Erkeklerde ise yoğun kıl, giyilen kıyafetlerden dolayı geri dönüp vücudun içine doğru uzayabilir. Yine genital bölgede de tıraşlamalardan dolayı kıl dönmesi riski yüksektir. 

Erkeklerde yoğun olmakla birlikte kuyruk sokumunda, kalçanın üst kısmındaki yarıkta kıl dönmesi görülebilir. Erkeklerde bu bölgenin yoğun kıllı olması, kafadan dökülen saçlar, kir ve kalıntılar buna yol açar. 

Kadınlarda ise yine kafadan dökülen saçlar kuyruk sokumu kıl dönmesi riskini arttırır. Özellikle genç yaşlarda, derinin daha yumuşak olduğu 30'lu yaşların altındaki bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Jiletle tıraş olan erkeklerin yüzlerinde, boyunlarında ve yanaklarda, kafasını jiletle tıraş edenlerin kafa derilerinde kıl dönmesi riski görülme olasılığı yüksektir. Kadınlarda da genel olarak koltuk altı, kasık bölgesi ve bacaklarda kıl dönmesine rastlanır. Hastalığın belirtileri oldukça karakteristiktir ve bütün hastalarda hemen hemen aynı belirtileri gösterir. Bunların başlıcaları;

  • Küçük, sert ve yuvarlak yumrular (papüller),
  • Yine küçük, irin dolu, kabarcık benzeri lezyonlar (püstüller),
  • Kıl dönmesi olan bölgenin koyulaşması,
  • Oluşan iltihabın artması nedeniyle meydana gelen ağrı, 
  • Kabarcıkların olduğu bölgelerde kızarıklık ve kaşıntıdır.

Kıl dönmesi belirtilerini çabuk gösteren bir hastalıktır. Oluşmaya başladığı andan itibaren kılın döndüğü bölge şişer ve kızarır. Çoğunlukla kendiliğinden iyileşme eğilimindedir ancak bazı durumlarda daha geç iyileşir ve iltihaplanma görülebilir. Böyle durumlarda iyileşme süresi daha da uzar ve bölgede yoğun bir rahatsızlık hissi uyandırır. 

Kuyruk sokumu kıl dönmesinin belirtileri ise diğerlerine göre daha yoğundur. Kuyruk sokumunda iri ve içi yoğun iltihap dolu, insanların oturmasını dahi güçleştiren kabartılar oluşur. Bu kıl dönmesinin kendiliğinden iyileşmesi diğerlerine göre çok daha zordur. İltihaplı bölgenin zaman zaman kendini boşaltması ve ortaya çıkan yoğun koku en yayın belirtilerindendir. İnsanların oturmalarını güçleştirir ve tedavisinin yapılmadığı durumlarda sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR