Bugün
Sağlık
05 Aralık 2022 - 18:51

İdrar Enfeksiyonu Anında Kesen Karışım | 3 Gün İçin Yeter

05 Aralık 2022 - 18:51

İdrar yaparken güçlü, sık idrara çıkma ve idrar yaparken acı veren ve yanma hissi gibi semptomları olan idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilinmesi gerekenleri videomuzda bulabilirsiniz

TAKİP ETTAKİP ET

drar yaparken ağrı ve yanma hissi ile belirti gösteren idrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda daha sık görülüyor. Yaşam kalitesini düşüren ve tedavi edilmediği takdirde farklı hastalıklara yol açabilen idrar yol enfeksiyonun tanısı idrar tahlili ve kültürü ile konulabiliyor. Genellikle antibiyotik ile tedavi edilen bu rahatsızlıkta bol sıvı tüketimi önemli bir yer tutuyor.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR? 

İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle idrar yolundan mesaneye, daha nadiren böbreklere kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu çok yaygın görülen bir enfeksiyondur.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın belirtisi, idrar esnasında veya sonrasında meydana gelen ağrı ve yanma hissidir. Diğer belirtiler arasında sık idrara çıkma, idrarı tam bitirememe, kasıklarda ağrı ve şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar, ateş, bulantı ve kusma yer almaktadır.

 

DRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital akıntı, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı, vücut direncinin düşmesine neden olabilecek durumlar; kronik hastalıklar, travmalar; idrar yolu anomalileri, idrar yolu tıkanıklıkları, taş hastalıkları, kateter kullanımı, çeşitli doğum kontrol yöntemleri(diyafram gibi) ve menopoz idrar yolu enfeksiyonu nedenlerindendir. İdrar yolu enfeksiyonu hangi yaş gruplarında gelişir? 10 yaşına kadar çocukların yaklaşık yüzde 3’ünde idrar yolu enfeksiyonu görülür. Doğumdan itibaren ilk 3 ayda erkek çocuklarda sık ortaya çıkarken sonrasında kızlarda daha yaygın görülür. Erkeklerde prostat şikayetlerinin belirdiği 50’li yaşlardan sonra sıklık artarken, kadınlarda ilk görülme sıklığı artışı cinsel ilişki başlaması ile olur ve daha sonra menopoz ile tekrar görülme sıklığı artar. İdrar yolu enfeksiyonu hangi cinsiyette daha sık ortaya çıkar? Kadın genitalinin anatomik olarak enfeksiyona daha açık olması ve kadın idrar yolunun kısa olması nedeniyle kadınlarda daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonu cinsel yolla bulaşır mı? İdrar yolu enfeksiyonları sıklıkla olmasa da cinsel yolla da bulaşabilir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARININ GENEL BELİRTİLERİ

- Tuvalet sırasında yanma ve ağrı

- Tuvaleti tutmada zorlanma

- Böbrek sancısı

- İdrarda görünen koyu renkli lekeler

- İdrar renginin koyu sarı olması

- İdrarın güçlü bir kokuya sahip olması

- Kadınlarda pelvik erkeklerde rektal ağrıların fazla olması

- Şiddetli ateşlenme, titreme ve mide ağrısı gibi durumlarla kendini gösterir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDAN KORUNMANIN YOLLARI

- Tuvalet temizliği en önemli kuraldır. Temizliğin önden arkaya doğru yapılması vajinal ve anal mikroorganizmaların idrar yoluna geçmesi engellenir.

- Bol su tüketilmeli ve idrar tutulmamalıdır.

- Kabızlık idrar akışını olumsuz etkiler. Mikropların tamamen boşaltılmaması enfeksiyon riskini artırır.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İÇİN BİTKİSEL ÖNERİLER

Maydonoz: Yapılan araştırmalarda idrar söktürücü besinlerin başında gelen maydanoz çiğ olarak düzenli tüketilmelidir.

Kızılcık suyu: Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinlerin başındadır. Doğal asidik özelliğe sahip kızılcık düzenli tüketildiğinde mesanedeki enfeksiyonların yanı sıra vücuttaki bakterileri de vücuttan atar.

Limon suyu: Limon içerdiği çözücü madde sayesinde vücuttaki enfeksiyonlu hücreleri kısa sürede atar.

Karnabahar kürü: Karnabaharı kaynatıp suyunu içerek idrar yolu enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz. Kaynattığınız karnabaharın suyunu günde üç kere tüketmek enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Sarımsak: Sarımsak antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerin üremesini engeller.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR