Bugün
Sağlık
04 Nisan 2023 - 18:42

Dolamaya Ne İyi Gelir? Evde 7 Bitkisel Destek

04 Nisan 2023 - 18:42

Dolama (Pronişi) Bitkisel Tedavilerle Nasıl Geçer?

TAKİP ETTAKİP ET

 Bu sebeple dolama belirtileri gözlemliyorsanız öncelikle cildiye doktorunuzla görüşüp muayene olmanız gerekmektedir.

Dolamaya Ne İyi Gelir?

  • Buz Küpü
  • Ilık Su
  • Pirinç Unu ve Keten Tohumu Yağı
  • Limon
  • Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı
  • Aynısefa
  • Soğan

Peki, dolama olan parmağa ne iyi gelir? Dolama evde tedavi edilebilir mi? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. Dolamaya dair merak edilen tüm detaylar yazımızın devamında sizi bekliyor.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz..

 

Dolama Nedir?

Pronişi, bir başka deyişle dolama; tırnak yeme, manikür veya tırnak ucu derisinin travması sonucunda oluşan bir sorundur. El ya da ayak parmaklarında tırnağa yakın epidermis dokusunun enfekte olması şeklinde tanımlanabilir. Bir çeşit apsedir.

Halk arasında parmak iltihabı ismiyle de bilinir. Dolama hastalığı neden olur derseniz en yaygın cevabı enfeksiyondur. Toplumda en sık görülen tırnak enfeksiyonlarından biridir. Staphylococcus isimli bakteri bu soruna neden olur. Dolama parmak bölgesini etkiler. Tırnağın kenarı boyunca gelişen bir enfeksiyon söz konusudur.

Dolamadan en çok etkilenen parmaklar, başparmak ile işaret parmağıdır. Genellikle tırnak bölgesi ve parmak ucunda başlasa da enfeksiyon ilerledikçe şikayetler el ve ayak bölgesine doğru yayılır. Akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunur. Akut dolama, sadece tek tırnakta bir kez görülür. Kronik dolama ise tek tırnakta birkaç kez görülebilir. Yani tekrarlar. Parmaktaki iltihap ilerleyip kemiğe kadar ulaşabilir. Dolayısıyla hastalık ilerlemeden müdahale etmek çok önemlidir.

Doktor gerekli görürse ağızdan antibiyotik tedavisi verebilir. Akut parmakta dolama ne kadar sürede geçer sorusunun cevabı değişken olmakla birlikte uygun tedaviyle ortalama 1-2 haftada iyileşme olur denebilir.

Dolamaya Ne İyi Gelir? Evde 7 Bitkisel Tedavi

Dolama, erken fark edilirse evde rahatlıkla tedavi edilebilir. Peki dolamaya ne iyi gelir? Gelin, bu sorunun yanıtını birlikte inceleyelim:

1) Buz Küpü

Dolama için evde ne yapılabilir diye düşünüyor ve acınızı dindirecek hızlı bir çözüm arıyorsanız buzdan faydalanabilirsiniz. Dolama olan parmağa buz küpü uygulamak bu rahatsızlığın yol açtığı şikayetleri önemli ölçüde hafifletir. Bu uygulamayı yapabilmek için; buz küplerini ince bir havluya sarıp dolama olan bölgenin üzerinde bekletin. Bu yöntemi ağrının ve acının şiddetlendiği her an tekrarlayabilirsiniz.

2) Ilık Su

Derin bir kabı ılık su ile doldurup dolama olan parmağı bu suda 15 dakika kadar bekletin. Ardından parmağınızı kuru bir bandaj ile mutlaka sarın. Bu uygulamayı da ağrının ve yanma hissinin arttığı her an yapabilirsiniz. Bu yöntem tıpkı buz küpü yönteminde olduğu gibi dolamanın sebep olduğu acı, yanma ve ağrı şikayetlerini hafifletir.

İsterseniz suyun içerisine bir miktar tuz da ekleyebilirsiniz. Tuz içerdiği mineraller sayesinde söz konusu bölgedeki iltihabın azalmasına yardımcı olacaktır.

3) Pirinç Unu ve Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağıyla pirinç ununu karıştırarak lapa kıvamına getirin. Hazırladığınız bu karışımı dolama olan bölgeye uygulayın. Hepsi bu kadar!

4) Limon

Limon antiseptik ve antienflamatuar özellikleri sayesinde en iyi dolama bitkisel tedavi seçeneklerinden biridir. Limonun bu etkisinden faydalanabilmek için öncelikle limonun içerisine delik açmanız gerekir.

Ardından parmağınızı bu deliğe sokup yaklaşık 10 dakika beklemelisiniz. Bu uygulama ilk başlarda can yakıcı olabilir. Limonun asidik bir meyvedir ve dolama olan bölgede yanma hissine neden olabilir.

5) Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı

Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.

6) Aynısefa

Eğer dolama kaynağında mantar varsa aynısefa bitkisinden faydalanabilirsiniz. Dolamaya ne iyi gelir Saraçoğlu bu konuda bir öneride bulunmuş mudur diye merak ediyorsanız direkt dolama için değil ama İbrahim Saraçoğlu’nun el mantarı için aynısefayı önerdiğini belirtelim. Mantarın hafiflemesi için aynısefa lapası yaparak ilgili bölgeye uygulama yapabilirsiniz.

7) Soğan

Dolamaya ne iyi gelir evde pratik ne yapabilirim diyorsanız soğandan faydalanabilirsiniz. Parmakta dolama soğan ile bazı kişilerde hafifleyebilmektedir. Kabuğunu soyduğunuz soğanı yumuşayıncaya kadar kaynatın. Yumuşamış soğanı problemli parmağa sürün ve üstünü uygun bir bezle kapatın ve gece böyle yatın. Ertesi gün durum hafiflemediyse tekrar uygulama yapmayı deneyebilirsiniz.

Dolama Neden Olur?

  • Dolama genellikle bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşur.
  • Staphylococcus bakterisinin bu soruna neden olduğu bilinmektedir.
  • Çok nadiren mantarlar ile herpetik virüs de dolamaya sebep olabilir.
  • Herpetik virüsün neden olduğu dolamaya herpetik dolama denir.
  • Nadir durumlara bir kenara bırakırsak; dolama genellikle Staphylococcus bakterisinin zarar görmüş tırnak etrafındaki deriye girmesiyle oluşur.
  • Tırnak yeme alışkanlığı, yanlış manikür uygulamaları, parmak emme, bulaşık yıkama bazı kimyasal maddeler tırnak etrafındaki deriye zarar verebilir. Bu tür durumlar dolamaya zemin hazırlar.
  • Herpetik dolama çok nadir görülen bir viral enfeksiyondur. Bu rahatsızlıkta bulaşıcılık söz konusudur. Dolayısıyla herpetik dolama tanısı konan kişiler, başka kişilerle temastan kaçınmalıdır.

    Dolama Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

    Dolama belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

  • Parmakta iltihap oluşumu
  • İltihaplanan parmakta zonklama şeklinde ağrı
  • Kızarıklık ve şişlik
  • Ağrı ve hassasiyet
  • Enfeksiyon çoğaldıkça ciltte kızarıklık
  • Enfeksiyondan etkilenen bölgede sıcaklık hissi
  • Enfeksiyondan etkilenen bölgenin cilt yüzeyinde parlak, sıkı ve gergin görünüm
  • Titreme ve terleme
  • Kas ağrıları
  • Genel vücut yorgunluğu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR